top of page

Den magiska olivoljan

  • Skribentens bild: Nikos Papadakis
    Nikos Papadakis
  • 5 okt.
  • 2 min läsning

Olivolja har i tusentals år varit en del av den grekiska kulturen – som mat, medicin och symbol för liv och hälsa. I dag vet vi att dess “magi” grundar sig i vetenskap. Extra jungfruolivolja är rik på enkelomättade fetter, antioxidanter och naturliga växtämnen som tillsammans gör den till en av världens mest hälsosamma oljor.


ree

Hjärtats bästa vän

Olivoljans främsta fettsyra, oljesyra, har visat sig bidra till att sänka nivån av LDL-kolesterol och samtidigt öka det goda HDL-kolesterolet. När man ersätter mättade fetter som smör med olivolja minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar också att olivolja kan bidra till att hålla blodtrycket stabilt och kärlen elastiska. Det är en av anledningarna till att olivolja är en hörnsten i Medelhavsdieten, som ofta lyfts fram som en av världens mest hälsosamma kosthållningar.


Naturens antiinflammatoriska kraft

Det som verkligen skiljer olivolja från andra fetter är dess innehåll av polyfenoler – naturliga antioxidanter som skyddar kroppens celler mot skador. En av de mest studerade föreningarna, oleocanthal, har i laboratoriestudier visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper liknande ibuprofen. Den karakteristiska peppriga känslan i halsen när man smakar en högkvalitativ extra jungfruolivolja är faktiskt ett tecken på dessa ämnens närvaro.


De antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaperna tros vara en av förklaringarna till att människor som regelbundet använder olivolja löper lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar och förtida död.


Skydd för hjärnan

Ny forskning tyder på att olivolja även kan spela en roll för hjärnans hälsa. Studier visar att personer som äter olivolja dagligen uppvisar bättre kognitiv funktion och har lägre risk för demensrelaterad död. Man tror att olivoljans polyfenoler kan skydda hjärnceller mot inflammation och oxidativ stress, även om sambandet fortfarande undersöks.


Balans och kvalitet

Olivolja är energirik och bör användas med måtta, men inom ramen för en balanserad kost kan den göra stor skillnad för både hjärta och hjärna. För att bevara dess näringsämnen bör man välja extra jungfruolivolja, förvara den mörkt och svalt och helst använda den kall – på sallader, bröd eller grönsaker snarare än vid kraftig stekning.


Bakom olivoljans magi finns alltså en vetenskaplig verklighet. Den är inte ett mirakel i sig, men en del av en livsstil där natur och forskning möts. För grekerna är olivolja mer än en ingrediens – det är ett sätt att leva, och kanske är det just där den verkliga magin ligger.


Källor: Hjärt-Lungfonden, Livsmedelsverket (Rapport 2017:21), Healthline, Harvard Health Publishing, PubMed Central (PMC5877547, PMC10346407), Cleveland Clinic, WebMD.

 
 
bottom of page